Belépés
klarika47.blog.xfree.hu
Ha érted a saját lényedet, érted mindenki lényét. Kiss Tiborné
1947.10.29
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért szükséges többet aludni télen
  2023-12-13 04:20:34, szerda
 
  Télen sokkal hamarabb sötétedik és reggel is sokkal nehezebben kelünk fel az ágyból. Valahogy jólesik a jó meleg paplan alatt maradni, pihenni és visszaszunyókálni. Nyáron már alig várjuk, hogy kipattanjunk az ágyból és odakint végezzük a dolgunkat, télen azonban se kedvünk, se energiánk nincs túl sok, hogy a hidegben tevékenykedjünk.

Télen jóval többet alszunk, mint nyáron, és a szervezetünknek szüksége is van azokra a plusz percekre, netalántán órákra, amelyeket a jó meleg ágyban töltünk. Mutatjuk is, miért szükséges télen kicsit többet pihenni és aludni, mint a meleg nyári hónapokban.

Tény, hogy télen sokkal fáradtabbnak érezzük magunkat, mint a melegebb hónapokban. A téli fáradtságnak számos oka lehet. Ezekben a hónapokban kevesebb napfény ér bennünket, ennek hatására a szervezetben a szokásosnál több melatonin termelődik, ami sokkal álmosabbá és bágyadtabbá tehet bennünket.

Télen hideg van, a hideg hatására az anyagcsere is megváltozik, a szervezetünk nemcsak több táplálékot, hanem több alvást is igényel. Nem mellesleg télen a lakás levegője is sokkal szárazabbá válik, ami jelentősen kiszáríthatja a nyálkahártyát, ez pedig igenis kedvez a kórokozók elszaporodásának, és ez sok betegség okozója lehet. Ennek hatására tehát betegségek alakulhatnak ki, ami miatt szintén úgy érezzük, hogy nincs semmi energiánk, egész nap csak aludnánk.

Télen nemcsak az étkezési szokásaink, hanem a testmozgási rutinunk is jelentősen megváltozik. Ezekben a hónapokban sokan nem a friss gyümölcsöt és zöldséget részesítik előnyben, hanem a szénhidrátban gazdag táplálékokat, ami viszont hízással is párosulhat. Nem mellesleg a hideg időben a mozgás is nehezünkre esik. A súlytöbblet és az inaktív életmód szintén oka lehet a nagyfokú fáradtságnak.

Nincs azzal semmi gond, ha a téli hónapokban többet alszunk. Ilyenkor regenerálódik a szervezet, és jobban meg tud küzdeni a betegségekkel. Az alvás szabályozza a súlyt és az étvágyat, illetve szerepet játszik a téli depresszió leküzdésében is, ugyanis a napi 7-8, akár 9 óra alvás nemcsak a fizikai egészséget javítja, de eredményesen harcol a mentális betegségekkel szemben is.

Télen tehát több időt pihenünk és alszunk. Vannak olyan tényezők, amelyek ezt elő is idézik. Télen rövidebbek a nappalok és hidegebb a hőmérséklet. Ezek a környezeti változások befolyásolják a cirkadián ritmust. A hidegebb hőmérséklet hatással van az anyagcserére is, ami megnöveli az étel- és alvásigényünket.

A kevesebb napsütés miatt alacsonyabb lesz a bőrünkben a D-vitamin-szintézis is. A D-vitamin csökkent szintje összefüggésbe hozható a túlzott nappali fáradtsággal és álmossággal. Ha kevesebb D-vitamin van a szervezetünkben, az fokozza a stressz, a szorongás és a depresszió kockázatait.

A szezonális affektív rendellenesség is gyakoribb télen. Ez zavarhatja az éjszakai alvás képességét, ami túlzott mértékű álmosságot okoz a nap folyamán. Egyéb tünetek is megjelenhetnek, például hangulatváltozások, szomorúságérzés, alacsony energiaszint.





 
 
0 komment , kategória:  Egészség 3.  
Címkék: elszaporodásának, szervezetünknek, szomorúságérzés, szervezetünkben, tevékenykedjünk, alvásigényünket, rendellenesség, megjelenhetnek, befolyásolják, szénhidrátban, kiszáríthatja, nyálkahártyát, betegségekkel, regenerálódik, összefüggésbe, anyagcserére, kipattanjunk, alakulhatnak, leküzdésében, szervezetben, táplálékokat, szervezetünk, eredményesen, energiaszint, fáradtsággal, fáradtságnak, fáradtabbnak, megváltozik, szokásosnál, kockázatait, alacsonyabb, álmossággal, bágyadtabbá, hőmérséklet, testmozgási, súlytöbblet, hidegben tevékenykedjünk, szervezetünknek szüksége, plusz percekre, meleg nyári, melegebb hónapokban, téli fáradtságnak, hónapokban kevesebb, szokásosnál több, hideg hatására, szervezetünk nemcsak, lakás levegője, kórokozók elszaporodásának, étkezési szokásaink, testmozgási rutinunk, hónapokban sokan, friss gyümölcsöt,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Szép estét  Tavaszi kép  Csak a fogyatkozás látható  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  képre írva  Facebookon kaptam  Alvó cicák  A másik dolog,  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Lóhere  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Jó éjszakát  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Alázat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Akarat  Németh László tollából  Az engedelmesség miért nem vál...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Png fotel  Paul David Tripp Április 19  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Neked tudnod kell  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 21  Png ház  Adakozás  Nem számIt  Alázat  Akik bántanak téged  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Nevem  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy hatékony szolga  Nem tudhatod  Nagyi telefonál  Németh László tollából  A Megváltó szolgálatában  Png telefon  Németh László tollából  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Kaffka_Margit  Png kislány  Sose bánj semmit  Png kislány  Garai Gábor - Takarítás  Makszim Gorkij gondolata  Nevem  Albert Einstein gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Png rózsa csokor  Jó éjszakát  Sokan azt tartják  Albert Einstein gondolata  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hogy lehet megtartani  Ne kapaszkodj magasabbra,  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Png cica  Jó éjszakát  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Krisztinától  Nevem  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Miért kiabálunk amikor dühösek... 
Bejegyzés Címkék
hidegben tevékenykedjünk, szervezetünknek szüksége, plusz percekre, meleg nyári, melegebb hónapokban, téli fáradtságnak, hónapokban kevesebb, szokásosnál több, hideg hatására, szervezetünk nemcsak, lakás levegője, kórokozók elszaporodásának, étkezési szokásaink, testmozgási rutinunk, hónapokban sokan, friss gyümölcsöt, szénhidrátban gazdag, hideg időben, inaktív életmód, nagyfokú fáradtságnak, téli hónapokban, alvás szabályozza, téli depresszió, fizikai egészséget, mentális betegségekkel, környezeti változások, cirkadián ritmust, hidegebb hőmérséklet, kevesebb napsütés, túlzott nappali, depresszió kockázatait, szezonális affektív, éjszakai alvás, elszaporodásának, szervezetünknek, szomorúságérzés, szervezetünkben, tevékenykedjünk, alvásigényünket, rendellenesség, megjelenhetnek, befolyásolják, szénhidrátban, kiszáríthatja, nyálkahártyát, betegségekkel, regenerálódik, összefüggésbe, anyagcserére, kipattanjunk, alakulhatnak, leküzdésében, szervezetben, táplálékokat, szervezetünk, eredményesen, energiaszint, fáradtsággal, fáradtságnak, fáradtabbnak, megváltozik, szokásosnál, kockázatait, alacsonyabb, álmossággal, bágyadtabbá, hőmérséklet, testmozgási, súlytöbblet, szabályozza, depresszió, jelentősen, zavarhatja, szokásaink, netalántán, hónapokban, nehezünkre, szezonális, álmosságot, betegségek, rövidebbek, nehezebben, anyagcsere, termelődik, gyümölcsöt, képességét, részesítik, táplálékot, változások, környezeti, egészséget, párosulhat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 75 db bejegyzés
e év: 582 db bejegyzés
Összes: 34593 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2566
  • e Hét: 24856
  • e Hónap: 47123
  • e Év: 179677
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.